Agribusiness december 2021

Waarop wordt de keuze voor biologisch bepaald?

Maatschappelijk is er veel te doen over de biologische landbouw. De consument bepaalt uiteindelijk wat er wordt gekocht en dus geproduceerd. De overweging van de consument om voor ‘biologisch’ te kiezen bij haar aankoop, kan verschillende vormen van oorsprong hebben: oprecht principieel, beïnvloed door informatie -die vaak niet het volledige beeld geeft- of beïnvloed door de presentatie in de winkel. Het overkomt mij in ieder geval nogal eens dat ik “per ongeluk” biologisch koop, omdat deze producten soms juist op ooghoogte staan in het schap.
Vast staat dat continuïteit van BD-landbouw vooral wordt geborgd door een goed inkomen van de producent. Daar zien we mijns inziens een splitsing tussen plantaardig en dierlijk. In de plantaardige sector gaan de ontwikkelingen sneller en is de rentabiliteit waarschijnlijk beter. Mogelijk omdat de consument plantaardig eerder met gereduceerd gebruik van gewasbescherming e.d. associeert. Ook denk ik dat een plantaardig biologisch ondernemer beter in staat is om de zaken op eigen erf te regelen, waar de veehouder altijd weer meer afhankelijk is van grondstoffen van buiten het bedrijf.

De overheid stimuleert in ieder geval de biologische landbouw, door bijvoorbeeld overheidsgrond alleen nog uit te geven voor biologisch gebruik, of bij bedrijfskantines in overheidsgebouwen die alleen nog biologisch voedsel gebruiken. Persoonlijk vind ik dat wel ver gaan. Het benadeelt de gangbare landbouw, terwijl ook die ondernemers binnen bestaande regelgeving proberen zo goed mogelijk te presenteren.

Neem contact op

Klaver Agrarisch Vastgoed

Telefoon
0226 414 008

E-mail
info@klaveragrarischvastgoed.nl

Bezoekadres / Postadres
Trambaan 12 1733 AX Nieuwe Niedorp

KvK-nummer / BTW-nummer
36049346 / NL80.57.00.924 B.01

Openingstijden
Ons kantoor is van maandag tot en met vrijdag geopend van 8:30 tot 17:00 uur.
Zaterdag en 's avonds alleen op afspraak.

Foto kantoor - Klaver Agrarisch Vastgoed