Agri Business - Juni 2021

Het onderstaande artikel over Klaver Agrarisch Vastgoed heeft in de afgelopen editie van Agribusiness gestaan:

‘Loslaten is in vertrouwen de ruimte geven’.

Het thema van dit nummer is toekomstbestendigheid. Of uw bedrijf toekomstbestendig is, hangt van heel veel factoren af, maar misschien wel de belangrijkste: hoe is de opvolging geregeld of voorzien?

Opvolging is een proces van jaren. In dat proces is vaak geruime aandacht voor de fiscale aspecten en voorbereiding daarvan, maar veelal slechts weinig aandacht voor -het bespreekbaar maken van- de kwaliteiten van de opvolger. Beschikt deze over voldoende vaardigheden en heeft hij of zij ook het vertrouwen van de overdrager? Welke vaardigheden heeft de overdragende partij, die bij de opvolger mogelijk in mindere mate aanwezig zijn? We zijn tenslotte allemaal verschillend.

Het betekent dat je deze punten met elkaar bespreekbaar moet maken, dát is investeren in de toekomst van je bedrijf. Is een opvolger administratief heel goed onderlegd, maar communicatief minder, dan moet je dat gaan organiseren. Óf door te investeren in de persoon zelf, óf door dit goed (intern of extern) te regelen. De ene persoon is ook meer ondernemend dan de ander. Heeft een opvolger het lef en het vertrouwen in zichzelf -dat een eigen onderneming leiden vraagt- om de stap te gaan zetten? En als die vraag met nee moet worden beantwoord, dan zul je het er met elkaar over moeten kunnen hebben, waar dat mogelijk door komt. Wordt er bijvoorbeeld vaak kritiek geleverd op beslissingen die de beoogd opvolger wenst te nemen, dan tast dat het zelfvertrouwen als ondernemer aan.

Is er nog voldoende tijd om daar met elkaar aan te werken? Hoe kunnen we dat in behapbare stappen gaan doen? U merkt, veel vragen, en daar komt het inderdaad vaak op aan. Een stuk zelfreflectie, welke onontbeerlijk is in dit mooie, maar ook lastige proces van bedrijfsopvolging. Vandaar de titel ‘Loslaten is in vertrouwen de ruimte geven’, en daar kun je samen aan werken.
Er is gelukkig tegenwoordig steeds meer inzicht dat ook dit onderdeel van het bedrijf belangrijk genoeg is om op professionele wijze aan te pakken en deskundigheid daarvoor in te huren. Klaver Mediation -onderdeel van Klaver Agrarisch Vastgoed- biedt hulp bij communicatie in het agrarisch familiebedrijf aan, juist omdat we zien dat het zo veel kan opleveren en uw bedrijf inderdaad toekomstbestendig maakt.

AgriBusiness juni 2021


Het magazine is hier online te lezen:
https://issuu.com/zrgbv/docs/83789_agribusiness_magazine_nr_32_lr

Neem contact op

Klaver Agrarisch Vastgoed

Telefoon
0226 414 008

E-mail
info@klaveragrarischvastgoed.nl

Bezoekadres / Postadres
Trambaan 12 1733 AX Nieuwe Niedorp

KvK-nummer / BTW-nummer
36049346 / NL80.57.00.924 B.01

Openingstijden
Ons kantoor is van maandag tot en met vrijdag geopend van 8:30 tot 17:00 uur.
Zaterdag en 's avonds alleen op afspraak.

Foto kantoor - Klaver Agrarisch Vastgoed