Agribusiness november 2022

Stikstof: gelijk hebben en gelijk krijgen

De discussie over stikstof houdt Nederland al een tijd in een wurggreep. Lijkt het weer even rustig te zijn en plotseling is er een nieuwe gerechtelijke uitspraak, die vooral de landbouw raakt. Dit alles leidt vooral tot onzekerheid. Daarbij lijkt of de overheid als verantwoordelijke voor de wetgeving dit niet zo erg vindt.
Wat vooral opvalt, is dat de MOB voortdurend juridische gaten kan schieten in de uitvoering van
wetten en procedures, waarbij vooral de landbouw hiertegen onvoldoende verweer lijkt te hebben. Alleen vriendelijk blijven uitleggen hoe het zit, of via acties om aandacht vragen waarbij het al snel meer over de actie gaat dan over de inhoud van de argumenten, bieden geen oplossing.

Maar hoe moet het dan wel?

Belangrijk is te onderkennen dat politici doorgaans geen verstand van zaken hebben, zij gaan vooral af op de aan hen verstrekte informatie. Er moet dus veel meer aandacht komen voor het juiste verhaal. Hoe gaat het echt met de natuur en wat is het echte verband tussen landbouw en natuur, dit aan de hand van wetenschappelijke onderbouwingen, die juridisch houdbaar zijn.

Er wordt te makkelijk geroepen dat we wel een stapje terug kunnen als op één na grootste exporteur van land- en tuinbouwprodukten én de beeldvorming is dat natuur pas natuur is wanneer landbouw geen rol speelt.

Ik vraag me dan ook af of de landbouw wel voldoende scherp aan de wind zeilt, met name op het
wetgevingsgebied. Zo moet de discussie over de rekenmethode van het RIVM mogelijkheden bieden om de huidige stikstofregels ter discussie te stellen. De veehouderij lijkt geen ruimte te krijgen voor innovatie, terwijl juist daar door innovatie al veel is bereikt. De industrie lijkt weg te komen met simpel de toezegging dat in 2030 aan de doelstellingen zal worden voldaan, zonder verdere toelichting. Dat er geen juridisch verweer is tegen een opgelegde dwangsom, terwijl een veehouder bij de realisatie van een plan volgens de wet handelde, valt mij ook niet uit te leggen.

Er wordt te makkelijk geroepen dat bijvoorbeeld de veehouderij beter had moeten weten. Zelfs bij
de banken lijkt nu het angstzweet uit te breken. Ik leg het wel eens zo uit dat je vorig jaar met je auto 100 km per uur reed op een snelweg bij een maximum snelheid van 100 km per uur en dat nu achteraf de maximum snelheid met terugwerkende kracht wordt terug gebracht naar 80 km per uur en je alsnog een boete krijgt. Wanneer je dat een burger vertelt, dan krijg je al snel een begripvolle reactie.

De strijd zal feller moeten, met name op juridische argumenten. Mogelijk geven de komende
Provinciale Statenverkiezingen ook een impuls aan een andere koers.

Dick Waiboer,
Directie Klaver Agrarisch Vastgoed

Neem contact op

Klaver Agrarisch Vastgoed

Telefoon
0226 414 008

E-mail
info@klaveragrarischvastgoed.nl

Bezoekadres / Postadres
Trambaan 12 1733 AX Nieuwe Niedorp

KvK-nummer / BTW-nummer
36049346 / NL80.57.00.924 B.01

Openingstijden
Ons kantoor is van maandag tot en met vrijdag geopend van 8:30 tot 17:00 uur.
Zaterdag en 's avonds alleen op afspraak.

Foto kantoor - Klaver Agrarisch Vastgoed