Bedrijfsopvolging in de tuinbouw

Begin op tijd met nadenken over je toekomst

Dorien Klaver is agrimediator in de tuinbouw. Door gesprekken met betrokkenen te voeren helpt zij kwekers die problemen ervaren met de overname van hun bedrijf. Ook geeft ze juridisch advies. “Mijn tip: begin op tijd met nadenken over hoe je de toekomst voor je ziet. Veel kwekers starten te laat en daardoor ontstaan soms de nodige problemen.”

Dorien staat met beide benen in de tuinbouw, want haar man Maurits heeft een eigen tulpenbroeierij in De Goorn (N-H). Haar familie heeft een melkveehouderij, geitenhouderij en kaasfabriek. Vanuit de praktijk van het notarieel recht en de makelaardij waar ze in werkte, kwam ze steeds vaker in aanraking met kwekers die tegen schrijnende zaken aanliepen. Ze heeft de opleiding tot mediator gevolgd om haar vak te verdiepen en omdat ze mediation altijd al interessant vond. Sinds 2014 werkt ze via AgriMediation als zelfstandig mediator onder de naam Klaver Mediation in Nieuwe Niedorp. “Toen kwamen alle puzzelstukjes bij elkaar.”

Een heel proces
Waar lopen kwekers vooral tegenaan in het proces van bedrijfsovernames? “Wat je ziet, is dat de gemiddelde bedrijfsgrootte toeneemt naar 30 tot 40 hectare, of soms zelfs richting de 100 hectare. Dit kan ervoor zorgen dat het moeilijker wordt om een bedrijf over te nemen omdat je soms met meerdere opvolgers te maken hebt, of opvolgers die niet uit het gezin komen. Het is echt een heel proces. Sommige kwekers laten het te lang lopen omdat ze niet willen zien dat ze het over moeten dragen aan de jongere garde. Kwekers zijn bang om niet meer nuttig te zijn en houden soms hun opvolger bewust een tijd ‘klein’. Dit veroorzaakt dan juist weer botsingen. De opvolger voelt zich niet serieus genomen. Om deze reden is het heel belangrijk om het
overnameproces lang van tevoren bespreekbaar te maken. Dan kan iedereen groeien in zijn nieuwe rol.”

Juiste vragen stellen
Wat is Doriens specifieke rol in deze processen? “Ik zit vanaf het begin bij de gesprekken rond overnames. Mijn rol is de communicatie verbeteren en conflicten in de toekomst te voorkomen. Ik luister vooral heel goed en zorg dat ik zie waar de pijn zit. Hier speel ik op in door de juiste
vragen te stellen zodat mensen aan het denken worden gezet. Uiteindelijk is het de bedoeling dat ze zelf de oplossing bedenken.” Wat Dorien terugkrijgt na gesprekken is vaak dat er op een heel andere manier wordt gecommuniceerd en dat dit als prettig wordt ervaren.

Betrek alle kinderen erbij
Wat de mediator ook mee wil geven aan familiebedrijven: betrek alle betrokkenen bij de overname. Dit wordt niet in alle gevallen gedaan. Hierdoor ontstaan misverstanden. “Een kind kan zich zomaar gepasseerd voelen. Wat gaat er in het koppie om? Vraag ernaar.” En wat zij heel belangrijk vindt bij een bedrijfsovername: bespreek goed wat degene gaat doen die uit het bedrijf stapt. Wat worden zijn of haar taken? Wat wordt diens rol in het bedrijf?

Bron: Grow - Royal FloraHolland | maart 2018 | editienummer 1 |

Neem contact op

Klaver Agrarisch Vastgoed

Telefoon
0226 414 008

E-mail
info@klaveragrarischvastgoed.nl

Bezoekadres / Postadres
Trambaan 12 1733 AX Nieuwe Niedorp

KvK-nummer / BTW-nummer
36049346 / NL80.57.00.924 B.01

Openingstijden
Ons kantoor is van maandag tot en met vrijdag geopend van 8:30 tot 17:00 uur.
Zaterdag en 's avonds alleen op afspraak.